poniedziałek, 7 marca 2016

Jaglane brownie z karobem i nutą kokosową

Karob coraz częściej jest w naszych kuchniach stosowany jako zamiennik tradycyjnego kakao. Jest słodszy od kakao, ma zdecydowanie mniej tłuszczu, a jego smak jest bardziej karmelowy. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witaminy A, E oraz D, a także magnez, żelazo, wapń i fosfor. Z uwagi na jego właściwości zagęszczające warto sięgnąć po niego gdy pojawi się problem z biegunką ;)


JAGLANE BROWNIE Z KAROBEM I NUTĄ KOKOSOWĄ (2 małe keksówki, lub blaszka ok. 15x25cm)
- 0,5 szkl kaszy jaglanej,
- ok. 1 szkl mleka,
- szczypta soli,
- 3 jajka klasa L,
- 1 banan,
- ok. 0,5 szkl jogurtu naturalnego,
- ok. 4 płaskie łyżki kakao,
- ok. 5 pełnych łyżek karobu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 3 pełne łyżki stewii w pudrze (dosładzamy wg własnego uznania),
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ok. 0,7 szkl wiórków kokosowych,
- połówki orzechów włoskich do dekoracji.

Kaszę gotujemy w mleku z dodatkiem odrobiny soli ok. 15-20 min (do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje- dolać). Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszę jaglaną blendujemy z bananem na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przy słodzeniu stewią trzeba organoleptycznie kontrolować poziom nasycenia słodyczą :) Będziecie próbować surowych jajek więc koniecznie je umyjcie przed wbiciem ich do masy. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich i pieczemy ok. 40-45 min  w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciasto powinno być wilgotne w środku ale nie lejące.
Voila :)

P.S. Pamiętajcie, że ciasta z dodatkiem kaszy jaglanej nabierają mocy na drugi dzień ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz