środa, 2 marca 2016

Lunchbox - kotlety rybne i sałatka z rzodkiewki i szpinaku

Lunchbox. Małe pudełko, z którym można cuda wyczyniać :) A raczej, "w" którym ;)
Propozycja na dziś (jutro, pojutrze czy kiedy macie ochotę ;))

KOTLETY Z ŁOSOSIEM (2 porcje)
- 200g upieczonego łososia (filet),
- 300g ugotowanych ziemniaków,
- 1 małe jajko,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 mała czerwona cebula (posiekana w drobną kostkę),
- 2 łyżeczki musztardy,
- ok. pół łyżeczki miodu,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- sól, pieprz, tymianek.

Łososia rwiemy na kawałki, ziemniaki gnieciemy (zwykły widelec spokojnie da radę). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 min. Kotleciki będą dość luźne i po upieczeniu zrobią się bardzo delikatne.

SAŁATKA Z RZODKIEWKI I SZPINAKU (2 porcje)
- porządna garść świeżego szpinaku Baby,
- 1/3 kostki sera typu feta (ok. 70g),
- garść prażonych nasion słonecznika,
- kilka pokrojonych rzodkiewek ,
- dressing: 2-3 łyżki oliwy z oliwek ev, 1 łyżka soku z cytryny, ze 3 krople octu balsamicznego, szczypta soli i pieprzu.

Składniki sałatki łączymy i polewamy wymieszanym dressingiem.
Voila :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz