piątek, 18 marca 2016

Lunchbox - łosoś z pieczonymi warzywami i cytrynowym pęczakiem

CYTRYNOWY PĘCZAK (2 porcje)
- 1 kubek kaszy pęczak,
- skórka otarta z 1/3 ctryny,
- 2-3 łyżki oleju lnianego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 płaska łyżeczka octu balsamicznego,
- sól, pieprz, odrobina tymianku.

Kaszę gotujemy wg przepisu. Składniki sosu mieszamy i łączymy z ugotowaną kaszą.

Łososia przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i pieczemy (ok. 15 min w 180 stopniach Celsjusza).
Marchewkę i batata obieramy i kroimy w słupki. Batata po umyciu dodatkowo oprószamy mąką kukurydzianą (nie będzie się tak mocno "rozwalał"). Warzywa układamy na blasze i skrapiamy oliwą (bataty można dodatkowo posypać np. mieloną papryką). Bataty piecze się ok. 25 min (200 stopni Celsjusza), marchewkę ok. 35 minut (180 stopni Celsjusza). Ja po prostu po ok. 15 min pieczenia marchewki dodaję bataty i zwiększam temperaturę do 190 stopni Cejslusza.
Fasolkę gotujemy w małej ilości wody, odsączamy.
Voila :)



W tym zestawie dodatkowo znajduje się:
- banan,
- kawałek jagodowego jagielnika :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz