wtorek, 8 marca 2016

Lunchbox - placuszki rybne z tuńczykiem i sałatka z awokado

PLACUSZKI Z TUŃCZYKIEM (2 porcje)
- puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym, porwanego na mniejsze kawałki),
- kilka łyżek (5-6) kukurydzy z puszki,
- 1 szkl mąki,
- 1 jajko klasa L,
- ok. 1 szkl kefiru (lub maślanki),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli i pieprzu,
- mały kawałek drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek),
- szczypior wraz z cebulką (cały pęczek),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- gęsty jogurt naturalny do podania.

Roztrzepać jajko i wymieszać z kefirem, mąką, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Szczypior wraz z dymką posiekać na drobno i- wraz z resztą składników- wymieszać z masą jajeczną. Smażyć na gorącej patelni (na dość wolnym ogniu) niewielkie placuszki (do ładnego przyrumienienia).

LEKKA SAŁATKA Z AWOKADO (2 porcje)
- 1 duże, dojrzałe awokado,
- 1 cebula (średnia) biała bądź czerwona,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju lnianego (lub innego tłoczonego na zimno),
- szczypta soli i pieprzu.

Awokado i cebulę kroimy w kostkę, a pomidorki w ćwiartki (bądź połówki- wszystko zależy od ich rozmiaru). Olej i sok z cytryny mieszamy z solą i pieprzem, polewamy nim sałatkę i mieszamy całość.
Voila :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz