środa, 23 marca 2016

Suflet bananowy z czekoladą gorzką

Banany. No właśnie. Jeść czy nie? Przez lata narosło wokół nich sporo mitów. Jedni mówią, że za bardzo tuczące, inni, że bardzo zdrowe. Ja uważam, ze jeśli najdzie Was ochota na słodkie co nieco to bez większych wyrzutów sumienia możecie sięgnąć po banany :) Nie da się ukryć, że banany zawierają sporo cukrów prostych, ale z całą pewnością będą zdrowszą alternatywą dla batonika energetycznego.
Banany zawierają sporo potasu (dzięki czemu obniżają ciśnienie tętnicze krwi) i, uwaga, sporą dawkę magnezu (średni owoc dostarcza go tyle co np. garść orzechów), który jak wiadomo, poprawia pamięć. Co jeszcze kryją w sobie banany? Całkiem sporo wapnia, a także witaminy C i osławioną E. Pomagają też przy biegunce ;)
Tak więc jedzmy na zdrowie :)



SUFLET BANANOWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ (3 porcje)
- 2 średnie banany,
- 2 jajka,
- 1 łyżka sproszkowanego ostropestu,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka mleka,
- słodzidło (ja dodaję pełną łyżeczkę stewii pudru- można to pominąć jeśli bananay są dojrzałe i naprawdę słodkie),
- kilka kostek czekolady gorzkiej 90% (posiekane w średnią kostkę).

Banany miksujemy z żółtkami jaj, ostropestem, mąką, słodzidłem i mlekiem. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na "soft peaks" (czyli nie na super sztywną pianę tylko taką lekko opadającą). Pianę delikatnie mieszamy z masą bananową i pokruszoną czekoladą. Kokilki smarujemy masłem i oprószamy cukrem pudrem. Masę delikatnie przelewamy do kokilek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 15 minut.
Voila :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz