niedziela, 17 kwietnia 2016

Banany zapiekane w cieście

Bananów ciąg dalszy :)

BANANY ZAPIEKANE W CIEŚCIE (2-3 porcje)
- 3 banany (średnie-małe),
- 1 jajko klasa L,
- ok. 2-3 łyżeczki cynamonu,
- ok. 1/3 szkl mleka,
- ok. 1/2 szkl mąki razowej pszennej,
- ok. 1/3 szkl otrębów orkiszowych.

Wszystkie składniki (oprócz bananów) mieszamy. Proporcje są dość "luźne", tzn. trzeba tak dozować składniki żeby ciasto wyszło dość gęste. Banany obieramy ze skórki i kroimy w ok. 4 cm kawałki, po czym przecinamy je wzdłuż na połówki. Piekarnik nagrzewany do 200 stopni Celsjusza, banany obtaczamy w cieście i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można bananom nałożyć łyżeczką "czapeczki" z ciasta). Pieczemy ok. 10 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze ok. 5 min (do zrumienienia).
Voila :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz