poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Masło z orzechów włoskich

O właściwościach orzechów włoskich pisałam już przy okazji wcześniejszych postów.
Dla przypomnienia:
- chronią układ krążenia,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia raka,
- poprawiają wygląd cery i włosów,
- chronią przed żylakami i hemoroidami,
- łagodzą problemy żołądkowe,
- poprawiają pracę mózgu,
- i... świetnie smakują :)
Są bardzo kaloryczne (100g to aż 645kcal), ale- o czym przekonują naukowcy- są to "dobre kalorie" (czyli po prostu nieporównywalne z tymi pochodzącymi np. ze słodyczy).

DOMOWE MASŁO Z ORZECHÓW WŁOSKICH (mały słoiczek ok. 250 ml)
- miseczka wyłuskanych orzechów włoskich czyli ok. 250 g.

Orzechy delikatnie prażymy na suchej patelni (uważamy, żeby ich nie przypiec bo nabiora gorzkawego posmaku), studzimy. Przestudzone orzechy mielimy (zamykany pojemnik z ostrzami, w zestawie z blenderem) na gładką masę.
I już. Gotowe :) Zero dodatków. Uwierzcie, naprawdę same orzechy wystarczą by nasze masło miało obłędny smak (że o upajającym zapachu nie wspomnę) :)
Przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz