niedziela, 8 stycznia 2017

Kruche ciastka cynamowowe

Cukier kokosowy (nazywany też cukrem palmowym bądź gula java)- co to właściwie jest i czy warto go stosować?
W przypadku zamienników cukru białego jest tak, że prawie wszystkie w nadmiarze mogą nam zaszkodzić. Mimo to warto je stosować, bo oprócz cukrów prostych dostarczą nam też "coś ekstra"- w przeciwieństwie do popularnej sacharozy.
Cukier kokosowy powstaje z kwiatostanów palmy kokosowej. Z naciętych łodyg kwiatostanów pozyskuje się sok, który potem odparowuje się (i sprzedaje w formie gęstego syropu bądź sypkiej- w kryształkach). Cukier kokosowy ma podobny poziom słodyczy w porównaniu do cukru z buraków cukrowych, z wyraźną nutką karmelu (i delikatną nutą kokosa). Kolejna różnica to skład: zamiennik ma ok. 70-80% sacharozy, a reszta to glukoza i fruktoza. Jest też nieco mniej kaloryczny- ok. 378 kcal (w porównaniu do ok. 405 kcal w 100 g "zwykłego" cukru). Co do jego Indeksu Glikemicznego to zdania są dość podzielone (od 35 do 56) ale przyznać należy, że jest niższy niż w przypadku tradycyjnego cukru. Co, oprócz cukrów, zawiera cukier kokosowy? Potas, cynk, żelazo i wapń, a także witaminę C i B1 oraz magnez.
Niestety należy przy tym pamiętać, iż cukier kokosowy bynajmniej nie obfituje w wymienione wyżej substancje. Owszem- w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru- oferuje nam porcję zdrowia, musimy sobie jednak zdawać sprawę, że jest to zupełnie minimalna porcja zdrowia. To nadal jest cukier, na który nasz organizm reaguje jak na cukier stołowy.



CIASTKA CYNAMONOWE (ok. 50 szt.)
Ciastka
- 230 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 1 jajko (klasa L),
- 100 ml erytrolu (sproszkowanego na puder),
- 90 ml cukru trzcinowego (pudru),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1pomarańcza (otarta skórka),
- 2 i 1/4 szkl.mąki ryżowej,
- szczypta soli.


Cukier, erytrol i masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (będzie lekko lepiące, ale bez brawury ). Robimy kulkę i wkładamy owinięte folią na godz. do lodówki.

Farsz
- 75 g masła (temperatura pokojowa),
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 pełna łyżka sproszkowanego cynamonu,
- 70 ml cukru kokosowego,
- szczypta soli.

Wszystkie składniki razem ucieramy aż powstanie coś w rodzaju jednolitego kremu.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm (ja przykrywam ciasto folią spożywczą i wałkuję po folii- wówczas ciasto się nie klei do wałka). Na całym prostokącie rozsmarowujemy równomiernie masę i zwijamy w rulon (pomoże nam w tym papier do pieczenia, na którym rozwałkowane jest ciasto). Wkładamy do lodówki na całą noc.
Wyjmujemy i kroimy plasterki o grubości ok. 4 mm. Pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz